Alena Sojková

Magazín číslo 4 / 2020
Jan Mráček: Nač se mračit, když se můžeme usmívat

Jan Mráček: Nač se mračit, když se můžeme usmívat

17. 9. 2020 • Alena Sojková

Jedním ze čtyř koncertních mistrů České filharmonie je Jan Mráček. Mladý houslista, s kterým od raného věku rostla pověst vynikajícího hráče. Tu pak stvrdil vítězstvím v Kreislerově houslové soutěži ve Vídni v roce 2014. Hovořili jsme o tom, jaká byla jeho cesta do našeho prvního orchestru, co všechno se musí z první židle ohlídat, proč rád hraje v Lobkowicz triu i proč miluje létání v ultralightech.

Číst článek
Magazín číslo 3 / 2020
Rakouský perkusista Martin Grubinger

Martin Grubinger: Perkuse jako životní úkol

5. 6. 2020 • Alena Sojková

Rakouského perkusistu Martina Grubingera miluje publikum na celém světě. Muzikant, který ze sebe na pódiu vydává všechno, vystupuje se světovými symfonickými orchestry a skladby pro něj píšou přední soudobí skladatelé, si však také nenechá ujít příležitost, aby si zahrál i jiný žánr se svým souborem The Percussive Planet. Tenhle uznávaný bubeník a velmi sympatický chlapík se stále rozesmátou tváří měl být ozdobou open air koncertu České filharmonie 24. června na Hradčanském náměstí. V březnu, kdy jsme spolu mluvili, Martin Grubinger ještě doufal, že v Praze vystoupí. Dnes je již jasné, že filharmonický open air se neuskuteční, ovšem Martinův optimismus je nakažlivý i po týdnech od našeho rozhovoru.

Číst článek
Magazín číslo 5 / 2019
Dirigent Pablo Heras-Casado

Pablo Heras-Casado: Hledáme pocit svobody, samotu… a ticho

1. 11. 2019 • Alena Sojková

Andaluský rodák Pablo Heras-Casado rozvíjel své hudební vlohy jako zpěvák ve sborech, kromě toho hrál na klavír a na housle. Jeho doménou byla stará hudba, které se intenzivně věnoval ve své sborové činnosti, souběžně svůj zájem obracel i k soudobé hudbě, byl studentem a spolupracovníkem Pierra Bouleze. Řídí přední světové a evropské orchestry, po léta spolupracuje s Freiburským barokním orchestrem. Je hlavním hostujícím dirigentem v madridském Teatro Real, kde mimo jiné nastudoval Wagnerův Prsten Nibelungův. Na začátku prosince bude v Rudolfinu dirigovat Brahmsův Druhý klavírní koncert a Brucknerovu Čtvrtou symfonii.

Číst článek
Magazín číslo 4 / 2019
Semjon Byčkov, šéfdirigent České filharmonie

Semjon Byčkov: Hledání Mé vlasti

3. 9. 2019 • Alena Sojková

Šéfdirigent a umělecký ředitel České filharmonie Semjon Byčkov vstoupí do své druhé pražské sezony energicky. Po zahajovacím koncertu, na kterém uvede kromě jiného Šostakovičovu Osmou symfonii, ho v říjnu čeká v rámci abonentního cyklu B trojí provedení Smetanovy Mé vlasti. Uvedení této ikonické skladby v průběhu sezony je neobvyklé, Semjon Byčkov však má pro to důvody. Nejen o nich hovoříme v následujícím rozhovoru.

Číst článek
Magazín číslo 3 / 2019
Franz Welser-Möst | foto Julia Wesely

Franz Welser-Möst: Když chcete obecenstvo vychovávat, musíte mu ukázat něco nového

27. 6. 2019 • Alena Sojková

Bude to poprvé, co před Českou filharmonií stane známý rakouský dirigent Franz Welser-Möst, současný umělecký ředitel a šéfdirigent Cleveland Orchestra, bývalý hudební ředitel Vídeňské státní opery, který pro odlišné představy, kam by se měl tento operní dům ubírat, v roce 2014 na tento post rezignoval. K Vídeňským filharmonikům se však vrací rád a jeho hudební kreace si budou moci od 26. do 28. června vychutnat i pražští posluchači. Na programu bude Schubertova Symfonie č. 3 D dur a Sinfonia Domestica Richarda Strausse.

Číst článek
Magazín číslo 6 / 2016
Houslistka Magdaléna Mašlaňová | Foto Petr Kadlec

Magdaléna Mašlaňová: Musím se na koncertního mistra hudebně „nalepit“

22. 12. 2016 • Alena Sojková

Zástupkyně koncertního mistra České filharmonie Magdaléna Mašlaňová je činorodý člověk. Vedle náročné pozice v našem prvním orchestru se neodříká ani své milované komorní hry, organizuje benefiční koncerty pro opravy významných pražských sakrálních budov a vede příležitostně sbor. Kromě jejích rozsáhlých aktivit na ní její přátelé obdivují srdečnost, neokázalost a neustálou touhu po sebezdokonalování.

Číst článek
Co byste chtěli vyhledat...
Zavřít
Zavřít
Co byste chtěli vyhledat
close

malíř, sochař, architekt Pro zobrazení detailu jednotlivých sochklikněte na jméno umělce. hudební skladatel Sochy na střeše Rudolfina zavřít Leonardo da Vinci Klikněte pro zobrazení detailu Paolo Veronese Klikněte pro zobrazení detailu Donato Bramante Klikněte pro zobrazení detailu Tomás Luis de Victoria Klikněte pro zobrazení detailu Josquin Desprez Klikněte pro zobrazení detailu Orlando di Lasso Klikněte pro zobrazení detailu Giovanni Pierluigi da Palestrina Klikněte pro zobrazení detailu Luigi Cherubini Klikněte pro zobrazení detailu Daniel François Esprit Auber Klikněte pro zobrazení detailu Georg Friedrich Händel Klikněte pro zobrazení detailu Wofgang Amadeus Mozart Klikněte pro zobrazení detailu Johann Sebastian Bach Klikněte pro zobrazení detailu Ludwig van Beethoven Klikněte pro zobrazení detailu Michelangelo Buonarroti Klikněte pro zobrazení detailu Raffael Santi Klikněte pro zobrazení detailu Praxiteles Klikněte pro zobrazení detailu Feidiás Klikněte pro zobrazení detailu Apelles Klikněte pro zobrazení detailu Iktinos Klikněte pro zobrazení detailu Massacio Klikněte pro zobrazení detailu Donatello Klikněte pro zobrazení detailu Jacopo Sansovino Klikněte pro zobrazení detailu Benvenuto Cellini Klikněte pro zobrazení detailu Filippo Brunelleschi Klikněte pro zobrazení detailu Domenico Girlandaio Klikněte pro zobrazení detailu Lucca della Robia Klikněte pro zobrazení detailu Christoph Willibald Gluck Klikněte pro zobrazení detailu Joseph Haydn Klikněte pro zobrazení detailu Franz Schubert Klikněte pro zobrazení detailu Carl Maria von Weber Klikněte pro zobrazení detailu Felix Mendelssohn-Bartholdy Klikněte pro zobrazení detailu Robert Schumann Klikněte pro zobrazení detailu
1 / 6